ΗΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ένα συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, που η ιστορία χάνεται στο βάθος του χρόνου. Μαρτυρίες γεροντότερων αναφέρουν την ύπαρξη κάποιου μουσικού ονόματι (ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ) στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Εκπληκτικός δεξιοτέχνης της γκάιντας μάγευε με το μελωδικό του όργανο, ακόμα και αυτόν τον τούρκο κατακτητή. Αυτός ήταν και ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας της μεγάλης μουσικής οικογένειας των ΤΣΙΠΑΡΙΔΩΝ, που έμελλε να μεσουρανήσει στα μουσικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας. Στα νεώτερα χρόνια η οικογένεια συνεχίζει επάξια την παράδοση, αναδεικνύοντας, πολλές και αξιόλογες μορφές.

 

Μία από της σημαντικότερες είναι και ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ.(γεν. 3-6-1922 απεβ.15-11-2003) ήταν αυτοδίδακτος κλαρινετίστας, και πάντα ήταν το σημείο αναφοράς(αυτός και το συγκρότημα του) σε κάθε είδους κοινωνικής εκδήλωσηςτηςεποχής εκείνης.

( Γάμος 5-6-1975 )

Κοντά του διδάχθηκαν η μουσικοί και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας επιγραμματικά αναφέρουμε τους δυο γιους του ΠΕΤΡΟ ΤΣΙΠΑΡΗ (τρομπέτα), ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΠΑΡΗ (τρομπόνι),ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ (κλαρίνο).Επίσης κοντά του έμαθε τα μυστικά της μουσικής και ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ ο οποίος είναι μέχρι και σήμερα ο κλαρινετίστας του συγκροτήματος.

Σημαντικότεροι μουσική που πέρασαν από το συγκρότημα ήταν: ΠΕΤΡΟΣ (τρομπέτα) ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ (τρομπόνι), ΓΚΙΩΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (τρομπέτα), ΚΑΙ ΟΡΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (γκραντ κας) και λίγο αργότερα οΠΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ντραμς).

 

ΓΚΙΩΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

(γεν. 3-6-1922 απεβ.15-11-2003)

ΟΡΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αριστερά Πέτρος Τσιπάρης

Δεξιά Ιωάννης Τσιπάρης

Τα παλαιότερα χρόνια η σύνθεση του συγκροτήματος αποτελείτο από ΚΛΑΡΙΝΟ, 2 ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ, ΤΡΟΜΠΟΝΙ & ΓΚΡΑΝΤ ΚΑΣ.
Με το πέρασμα του χρόνου το συγκρότημα μετεξελίσσεται. Προστίθενται  σιγά σιγά και κάποια ηλεκτρικά όργανα, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής. Το έτος 2004 το συγκρότημα παίρνει το σημερινό του όνομα "ΗΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ" και αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ (κλαρινο)
ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΗΜΚΟΣ (σαξοφωνο)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΠΑΡΗΣ (πληκτρα, τραγουδι),
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΣΙΩΛΗΣ (μπασο),
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΖΟΣ (ντραμς)

Ορισμένα μέλη του συγκροτήματος είναι αυτοδίδακτοι, και άλλα έχουν σπουδάσει μουσική. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος κατά βάση αποτελείται από παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας. καλύπτει μεγάλη γκάμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς επίσης και της σύγχρονης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί και μπουζούκι καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες του λαϊκού προγράμματος.

Εκτός από γάμους βαπτίσεις, χοροεσπερίδες το συγκρότημα δραστηριοποιείται και σε πληθώρα άλλων εκδηλώσεων. Συνοδεύει διάφορα φολκλορικά συγκροτήματα ανά  την Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι άξιοι λόγου η πολυπληθείς επαινεί που έχει αποσπάσει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά την διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

( Εκδήλωση απο Ξάνθη )

 

Το όνομα "ΗΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ" είναι συνυφασμένο με την αυθεντική παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μακεδονία είναι πασίγνωστο και κοσμαγάπητο. Θεωρείται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση, ως ένα από τα αυθεντικότερα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα.

Αυτή με λίγα λόγια είναι η ιστορία  του συγκροτήματος "ΗΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ" μέσα στο διάβα τον χρόνων που συνεχίζει να είναι προσκολλημένο στης ρίζες και στις παραδόσεις.

 

 

Ένα συγκρότημα που συνεχίζει επάξια το έργο που άφησαν παρακαταθήκη οι προκάτοχοι τους.